Afganistan. Dezastrul continuă

Afganistan. Dezastrul continuă
Publicat: 31/05/2017, 22:19

În conferința de presă care a precedat mini-summitul de la Bruxelles, secretarului general Jens Stoltenberg i s-au pus, între altele, două întrebări legate de Afganistan. De ce, de peste un deceniu, în care am văzut ce i-a oferit NATO, țara nu e încă stabilă? Răspuns fără răspuns, de propagandist politic: „Există multe provocări în Afganistan și n-a spus nimeni că situația va fi ușoară, când NATO și-a încheiat operațiunile de luptă, în 2014. Dar am realizat multe. Am avut capacitatea de a pregăti și a forma forțe afgane care acum își pot asuma responsabilitatea pentru securitatea propriei țări. Aceasta e o realizare enormă și important. Iar afganii dovedesc profesionalism și curaj în felul cum gestionează situația de securitate în Afganistan”.

(Forțele de securitate afgane sunt la fel de bine antrenate precum cele irakiene – adică lamentabil, iar motivele eșecului sunt aceleași în ambele țări, începând cu corupția care domnește în toate structurile. Asta în ce privește profesionalismul. Cât despre curaj, în zone tribalizate curajul se definește după caz).

A doua întrebare pe care a primit-o Stoltenberg a fost chiar din partea agenției naționale de presă de la Kabul: „NATO se alătură coaliției anti-ISIS. Se va alătura NATO Statelor Unite, în Afganistan, împotriva ISIS și, dacă da, își va lua NATO de la capăt misiunea de luptă?”. Răspunsul: „NATO va continua misiunea de instruire, asistență și consiliere în Afganistan. Ne vom referi la aceasta în reuniunea de astăzi. De asemenea, vom decide spre sfârșitul anului acestuia nivelul exact al trupelor. Nu ne vom întoarce la operațiuni de luptă. Scopul nostru este de a instrui forțele afgane, pentru a le permite să-și intensifice eforturile în stabilizarea țării, în contracararea talibanilor, dar și în lupta împotriva diverselor grupări teroriste din Afganistan, inclusiv ISIS” etc. etc. etc. .

Cu vreo zece zile înainte de a-și însoți comandantul suprem, pe Donald J. Trump, la inaugurarea noului sediu al NATO de la Bruxelles, șeful Pentagonului, generalul Mattis, a cerut celor 28 de aliați din NATO să se gândească la sporirea efectivelor din Afganistan cu până la 5.000 de militari. Momentan acolo se mai află, după retragerea din decembrie 2014, 8.400 de soldați americani și 5.000 de instructori NATO.

De peste 15 ani asistăm la spectacolul, sângeros și foarte costisitor (în jur de două trilioane de dolari), al marelui eșec american în Afganistan. Mai precis din 7 octombrie 2001, când a demarat Operatiunea Enduring Freedom. Și cam de când „ultimul mare orientalist”, „cel mai influent istoric al Islamului și al Orientului Mijlociu”, Bernard Lewis (din ale cărui cărți, recunosc, m-am hrănit), susținătorul invadării Irakului – care astăzi împlinește 101 ani (mulți înainte!) – a intrat în anturajul creierelor lui Bush Jr.: Wolfowitz, Rumsfeld, Cheney, Perle. Aproape 16 ani de când, cu farmecul său teoretic, l-a convins pe președintele american că libertatea poate fi exportată, că trebuie impusă cu forța: „Ori le aducem libertatea, ori ne distrug!”.

Și le-au adus libertatea, al cărui aer tare, încă, în anul 2017, se străduiesc să-i convingă să-l tragă pe nas, în narco-statul unde se străduiesc să supraviețuiască.

Aproximativ 30.000 (nu prea și-a pierdut nimeni timpul să-i numere cu atenție) de civili afgani morți („pagube colaterale”), din 2001 până în 2014 (pentru ultimii trei ani și jumătate am găsit statistici contradictorii), 2.400 de militari americani uciși, 20.000 – răniți; totul în numele libertății pe care, afgani și americani, n-o vor defini niciodată la fel.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Mâncarea care te bagă în spital. A fost retrasă de urgență
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Cei mai noi sateliți Starlink emană și mai multe radiații decât versiunile anterioare